PDV ili porez na prenos apsolutnih prava!?

22/5/2024

PDV ili porez na prenos apsolutnih prava

Kao što smo pomenuli, različite vrste poreza se plaćaju u skladu sa tim da li je stan po prvi put stavljen u promet ili je već minimum jednom bio predmet prodaje. Ukoliko je stan koji kupujete po prvi put na tržištu, a Vi ste samim tim njegov prvi kupac, tada ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost. Ako kupujete stan koji je već bio na tržištu, tada plaćate porez na prenos apsolutnih prava.

Nije toliko česta situacija da u kupoprodajnom procesu dođe do problema zbog neispunjavanja svih zakonskih odredbi od strane investitora, ali iako se to retko dešava, želimo da Vam skrenemo pažnju na to je važno da se pre odabira željenog stana informišete i o investitoru. Koristiće Vam da znate da li je zgrada u kojoj kupujete stan građena od strane pouzdanog investitora koji ima legalnu osnivačku formu, da li kvalitet izgradnje dobar i da čujete iskustva drugih ljudi koji su pre Vas kupili stan u nekoj od zgrada građenih od strane istog investitora. Ova provera se za nekoga možda i podrazumeva, međutim, nekada zaboravimo da na sve stvari obratimo pažnju, a naša namera jeste da Vam maksimalno budemo od koristi i da ukažemo na sve ono što smatramo da treba da znate.

Povrat PDV Za Stan

Ako ste prvi vlasnik stana koji kupujete, tada ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost. Svaki prodajni proces sa sobom nosi cenu koja se sastoji i od jednog dela koji predstavlja porez na dodatu vrednost. To je porez koji se plaća u svakoj fazi proizvodnje i prometa, i to ne izostaje ni kada je prodaja stana u pitanju.

Povrat PDV za stan je olakšica na koju kupci stana u novogradnji imaju pravo. Ovo znači da se vraća deo plaćenog poreza na dodatu vrednost, ukoliko su svi potrebni uslovi ispoštovani.

Ukratko, šta je potrebno kako bi se zahtev za povrat PDV za stan uvažio?

Od sredine 2006.godine važi pravilo da pravo na povrat PDV za stan imaju sledeći kupci koji su:

-po prvi put vlasnici ili suvlasnici nekrenine,

-državljani Republike Srbije sa prijavljenim prebivalištem u zemlji

-stariji od osamnaest godina.

Porez Na Prenos Apsolutnih Prava

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kada se kupuje stan koji je već minimum jednom bio predmet prodaje. Stan može da se kupi od fizičkog ili pravnog lica, ali ne vodi se kao stan koji pripada novogradnji upravo iz razloga što je već bio na tržištu.

Ono što ne treba dozvoliti jeste da Vas zbuni ili zabrine pomisao da Vi kao kupac stana treba da platite oba poreza- i porez na dodatu vrednost (PDV) i porez na prenos apsolutnih prava. Ne! Vi kao kupac plaćate ili jedan ili drugi porez, u zavisnosti od stana koji ste izabrali da kupite.

Koliko zapravo plaćate!

- PDV - 10%

- Porez na prenos apsolutnih prava - 2,5%

Kao što smo ranije u tekstu napomenuli plaćate ili PDV ili porez na prenos apsolutnih prava.

Visina naknade zavisi od kupoprodajne cene nepokretnosti.

Naša agencija ima veliku ponudu različitih vrsta nekretnina, ponodu možete istražiti klikom na OVAJ LINK.

Izvor :

Sličan sadrzaj

6/26/2024

Šta posetiti u okolini Sokobanje

Pročitaj više
6/29/2024

Pare od propadanja čuva samo nekretnina

Pročitaj više
6/5/2024

Stan pod hipotekom: Da li je sigurno?

Pročitaj više

POSTANI DEO NAŠEG TIMA

"Naša agencija traži nove saradnike za prodaju nekretnina širom Srbije! Ukoliko ste motivisani, ambiciozni i spremni da učite nudimo vam fleksibilno radno vreme i mogućnost odlične zarade."

Kontakt